Podróż smaku

Podróż smaku

5 września 2014

Ostatnie słodycze lata

Komu już brakuje ciast, ciasteczek i batoników? Mi również! Korzystając z tego co daje nam jeszcze lato można stworzyć cudo! Zapraszam do skorzystania z przepisu na borówkowo-jabłkowe słodkości.

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szkl. pełnoziarnistej mąki (lubella)
  • szczypta soli
  • pół jogurtu naturalnego małego (ok 125g)
  • owoce
  • słodzik w proszku

    Przygotowanie:

    Do miski dodać mąkę, 2 żółtka, jogurt i sól. Ciasto nie może być zbite, musi być klejące. Należy je wyłożyć na formę silikonową lub zwykłą blaszkę wyłożoną papierem (nie używamy tłuszczu, więc ciasto będzie przywierać do zwykłej blaszki). Musimy dokładnie przykleić ciasto, żeby przykryło cały spód formy oraz żeby dotykało ścianek. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika od 7-10 minut do 160 stopni. W tym czasie ubijamy 2 białka z dodatkiem ok 2 łyżeczek słodzika na sztywną pianę. Potem wyciągamy formę, kładziemy owoce (ja użyłam pokrojonych jabłek i borówek). Na owoce kładziemy pianę i całość zapiekamy na kolejne 10-15 minut, aż pianka się przyrumieni.

    Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz