Podróż smaku

Podróż smaku

18 kwietnia 2014

Świąteczne ciasto bez mąki

Ciąg dalszy przygotowań do świąt! Mam nadzieję, że u Was praca wre i pyszności się szykują. Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto i to bez mąki! Jak to możliwe? Zobaczcie sami.





Składniki:


- 2 puszki czerwonej fasoli
- słodzik do wypieków
- 3 jajka
- przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej



Przygotowanie:

Odsączamy fasolę i wrzucamy ją do miski. Blendujemy tak, by nie było żadnych widocznych kawałków. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajka, cztery łyżki słodziku, łyżkę przyprawy do piernika i łyżeczkę sody oczyszczonej. Blendujemy wszystko przez ok 2 minuty. Gotowe ciasto wlewamy do foremek.  Ja używam silikonowych, ponieważ ciasto się nie przypiecze i łatwo wyjąć je po upieczeniu z formy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 40 minut (zależy od piekarnika).


Tak przygotowane ciasto można udekorować rozpuszczoną czekoladą, lukrem barwionym, cukrem pudrem albo w inny dowolny sposób.

Smacznego!




~Wskazówka
- po ok 10 minutach wyjąć ciasto, żeby woda odparowała.
- gdyby po wyjęciu okazało się, że ciasto nie jest przepieczone, można wyłożyć je na sam papier do pieczenia i wstawić na ok 15 minut do piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz